Voedselmakerij


Wij streven er naar om in grote mate zelfvoorzienend te zijn. Hiertoe houden we beide op zeer kleinschalige wijze koeien, varkens, kippen en geiten. In de zomer wordt onze eettafel aangevuld vanuit een grote moestuin & kas  en daarnaast hebben we onze eigen boomgaard waarvan de bloemen weer worden bevrucht door onze eigen bijen.

De afgelopen jaren hebben we ons bekwaamd in het zelf maken van een groot scala aan producten van eigen land, variërend van appelcider tot paté, van droge metworst tot kweeperengelei, van buikspek tot gedroogde paddenstoelen en van zuurkool tot zelfgerookte vis. 
Wij vinden het leuk om anderen te laten meemaken hoe intens  bevredigend en vooral leuk het is om zelf je voedsel te vergaren, produceren en bereiden. 


Laatst nog een kartelvarken, vandaag een verse worst... 


Wij organiseren in het kader van
"laatst nog een dartel varken, vandaag een verse worst" 
jaarlijks op het erf van Boerhoes enkele keren "Varken in 1 dag"

 

Helaas, anno Coroona geen 'Varken in 1 dag'. We zullen zelf aan de slag gaan met ons huishouden...

 

Maar om je alvast te verlekkeren voor 2022: zo rond eind januari/begin februari zijn onze scharrels van dan groot genoeg. Op 3 zaterdagen gaan we op ons erf, samen met groepen van 10-12 personen, één van onze eigen scharrelvarkens verwerken. Dit betekent uitbenen en opdelen, om er vervolgens een breed scala aan producten mee te maken waaronder diverse soorten worst, buikspek, gezouten hammen en karbo's.

Na afloop wordt het varken verdeeld en worden de zelfgemaakte producten naar huis meegenomen om de rest van de familie te doen verbazen en genieten. De verse worst kan natuurlijk direct in de braadpan maar in het geval van andere  worstsoorten (o.a. droge worst in allerlei soorten) komt er nog een aantal weken geduld aan te pas terwijl deze thuis verder rijpen/ zouten in de schuur of aan het plafond in de keuken.

filmpje door Adriaan Holsappel.

Meekoken?

Heb je belangstelling of vragen, stuur dan een mail aan info@boerhoes.nl (Thomas) of bel (0529-401878). We zetten je graag op de lijst met geinteresseerden en sturen een mail eind van het jaar om te vertellen wanneer je aan de slag kunt met ons in 2022.

Meedoen aan "Varken in 1 dag" kan maar 4 keer in het jaar; meer varkens hebben we niet.... Schroom niet even te laten weten dat het je leuk lijkt een andere keer mee te doen. Dan laten de kerels je weten wanneer onze dieren (en wij) er weer klaar voor zijn.

De kosten van deelname bedragen 125 euro per persoon, te voldoen bij aankomst. Dit is inclusief koffie, thee, lunch en natuurlijk ruim 8 kilo superscharrel. En voor je vertrekt leggen we natuurlijk  nog wel eerst wat zelfgemaakte worstjes op de BBQ!