Geen mooiere koe dan een Dexter!

Op zoek naar oud-hollandse koeienrassen voor op onze boerderij kwamen we de Dexter tegen, en het was liefde op het eerste gezicht! De Dexter is een mooie koe, een leuke koe en een makkelijke koe. Beekzicht Lona werd aangekocht en zij kreeg een prachtkalf: Boerhoes Baukje. Zo breidde onze Dexter-kudde zich uit. Op dit moment lopen er in de weiden van “Boerhoes” een 25-tal Dexters te grazen. Het is een gevarieerd gezelschap: Oakley, onze sjieke engelse dekstier, een paar ossen en een groot aantal (oudere en jongere) dames. In Juni en juli verwachten we weer een paar kafjes. We zijn een 'grote' Dexterboer, fokken fanatiek binnen het Dexterstamboek en hebben een kudde die bij keuringen hoog in de lijsten eindigt. Een van de dames is Boerhoes Brummeltje, de kleinste koe van Nederland. Deze titel heeft ze te danken aan haar optreden in het TV-programma ‘Kopspijkers’ met Jack Spijkerman in april 2005.

 

De Dexter is een kleine koe. Het ras komt oorspronkelijk uit Ierland. De Dexter is altijd 1-kleurig: zwart, rood of dun (bruin-leverkleurig). Er zijn kort, middel en hoogbenige Dexters. Op “Boerhoes” houden we zwarte Dexters, de meeste zijn van een medium formaat, dat heeft te maken met onze persoonlijke voorkeur. De Dexter is een ideale ‘hobby-koe’. Ze kunnen het gehele jaar buiten gehouden worden en vragen niet meer dan een droge ligplaats. Ze zorgen zelf voor een dikke vacht in de winter. Bij ons kunnen de dames kiezen: ze hebben vrije inloop naar de stal, maar je zult ze bijna altijd buiten vinden, zelfs in de sneeuw. De Dexter heeft minder voedsel nodig dan een gewone productiekoe (slechts tot 60%) en ze zijn niet kieskeurig. Naast gras, hooi of kuilvoer hebben ze geen extra krachtvoer nodig. Wij stoppen ze wel af en toe een koeienkoek toe, maar dat is verwennerij.

De Dexter is zeer vruchtbaar en ze zijn uitstekende moederdieren. De Dexter kalft ondanks een langere draagtijd, makkelijk af. De kalveren kunnen in alle seizoenen geboren worden en zijn al voorbereid op het klimaat waarin ze het levenslicht zien: een korte vacht in de lente en zomer, een dikke vacht in herfst en winter. De kalveren worden bij ons in de zomer in de wei geboren en mogen ongeveer 4 tot 6 maanden bij de moeder blijven. Daarna gaan ze een paar weken op stal. Dan leren we ze aan het halster staan en lopen en dat de boerin de leukste van de wereld is. Koeienkoek is daarbij een enorme motivatie….. Na een paar weken gaan ze dan weer terug naar de kudde. De stieren worden apart gehouden, maar in het najaar mogen de fokstieren hun werk doen en worden ze allebei voor twee maanden baas van een deel van de koppel dames.

Val je eenmaal voor de Dexter, dan heb je de neiging steeds meer te gaan houden. En dat doen we dan ook! Geinteresseerd?

 

Neem contact op en kom eens kijken. We vertellen je er graag meer over.

 

Bijzonder: Dexter kalven altijd erg makkelijk, maar onze Boerhoes Baaike is waarschijnlijk de eerste dexter met een rits in de buik. Op 16 augustus werd haar -voor dexterbegrippen- enorme stierkalf met behulp van een keizersnee in de wei op de wereld gezet.