Onze honden

Op een boerenerf horen honden. In al die jaren is er altijd tenminste één. Gurbe was onze eerste, later volgenden Durk en Swieber.

 

 

Onze Fiese Stabij Gurbe -2001-2014

Op een boerenerf hoort een hond en wij hadden onze Gurbe. Ze was een Friese Stabij en we hebben haar als pup in 2001 gekregen en kunnen  een boek vol schrijven over haar. Gurbe is in 2014 overleden. Gurbe was een gezellige hond. Rustig, lief, aanhankelijk en heel aaibaar! In het seizoen lag ze geduldig voor de boerderij te wachten. Dromend van gasten en de bijbehorende aandacht. Want wie kon haar prachtige blik nou weerstaan? Ze wass dol op actie en aandacht (en eten natuurlijk.) Je deed haar geen groter plezier dan einden met haar wandelen door de weilanden, of fietsen in de omgeving. Op het erf was geen bal veilig en de voorraad openhaardhout werd enthousiast in de bloementuin begraven.

De Stabij komt uit Friesland en was vroeger een hond van ‘de kleine (eenvoudige) man’, die hem terzijde stond bij de jacht, dienst deed als mollen- en bunzingvanger, optrad als waakhond en soms ook als trekhond werd gebruikt. Bij de eendenjacht moest ze de geschoten eenden ophalen en terugbrengen naar de baas. Onze Gurbe was fanatiek in het ophalen, maar afgeven van de veroverde spullen vondze moeilijk. En het mollenvangen, een eigenschap van de Stabij die ons erg aansprak; daar is ze nooit niet aan begonnen. Fanatiek de molshopen uitgraven, verder kwam ze niet. Het heeft ook 2 jaar geduurd voor ze durfde te zwemmen. We hadden al van alles geprobeerd en dachten de enige Stabij te hebben die niet van water hield tot ze een keer per ongeluk in de sloot belandde. Sindsdien kon ze geen plasje, sloot of rivier meer passeren zonder even een bad te nemen. Een waakhond was onze Gurbe niet. Maar dat hoeft ook niet. Gasten zijn immers welkom, en werden dan ook rustig welkom geheten want wie weet zit er nog wat aandacht in het verschiet. 

In 2004 heeft ze een nestje puppies gehad. Zeven kleine Stabijtjes. Een groot succes. Ze was een supermoeder en de puppies waren onweerstaanbaar. Ze hebben allemaal een leuk thuis gevonden. Het was voor herhaling vatbaar en op 4 april 2007 is ze de trotse moeder geworden van weer 7 puppies. We hebben nog even overwogen om er een te houden, maar 1 Stabij was genoeg. Want ze zijn vriendelijk, oneindig leuk en lief, maar hebben ook een tomeloze energie en behoefte aan aandacht. Hoewel onze Gurbe de hele dag op erf werd beziggehouden en ze zichzelf eindeloos kon vermaken in de weilanden er om heen, ging de baas elke avond nog een flink eind met haar op pad. Dat had ze wel nodig!

Swieber, onze bordercollie 2020-nu

Bij toeval op onze erf beland, onze Swieber. Afkomstig uit en grotendeels opgegroeid in een nieuwbouwwijk in Zwolle blijkt hij hier helemaal op zijn plaats.

Swieber is een echte bordercollie, altijd op zoek naar iets of iemand die hem kan vermaken. geen stikje is te klein om voor je voeten te leggen. Eindeloos blijft hij het proberen. Swieber is al een oudje maar denkt dat hij nog een oneindige hoeveelheid energie bezit. Helaas. Even gooien doen we graag, maar dan houdt het toch echt op. Swieber denkt niet aan de dag van morgen, maar wij zien de bui van stramme pijn wel hangen.....

Als een echte bordercollie heeft hij ook zo zijn vaste gewoontes. Elke ochtend checkt hij bovenop de dijk of er ook ganzen zijn. En als dat zo is, is hij uren druk om ze langzaam te benaderen en op te drijven. Tot hij ze dicht genaderd is; dan vliegen ze op en blijft hij alleen achter :-) En niets leuker dan druppels die van het dak vallen op de vangen na de regen.....

 

 

Durk, onze boerefox 2014-nu

Durk is onze boerenfox, als schattig puppie op het erf gekomen.

"De boerenfox is niet officieel erkend als hondenras, maar toch onderscheiden ze zich duidelijk van andere rassen en kruisingen. De vacht van de boerenfox is meestal wit, zwart, bruin gekleurd en gladharig. Boerenfoxen hebben een schofthoogte van rond de 40 cm. De dieren staan bekend om hun felle karakter, hun doorzettingsvermogen en hun waaksheid. Naast het feit dat ze vaak erg intelligent zijn, hebben ze ook een dominant karakter, waardoor een consequente opvoeding vereist is."

Slim is ze, ze vangt geen mollen zoals gehoopt maar kan wel druk zijn met een klein muisje in de heg.

Doorzettingsvermogen heeft ze ook. Haar grote hobby is vissen. Uren kan ze naar de dobber turen. En is er beet dan is het te hopen dat de visser sneller is met binnenhalen dan Durk. 

De puppycurusus vond ze prachtig maar ze laat niet zien er iets van opgestoken te hebben. Geeft niet, ze is niet welopgevoed maar alleraardigst.

 

En ze speelt graag met de bal. Als Swieber hem niet afpakt en kwijt maakt....