De Boerenzwaluw

In april spitsen we de oren als we over het erf lopen. Zijn ze er al? Ze, dat zijn de boerenzwaluwen die in de schuren en op de deel van de oude boerderij van “Boerhoes” hun nesten hebben. Half april komen de eersten en binnen een paar dagen zijn is het stel kompleet. Een prachtig geluid in de stal en op het erf. De aantallen verschillen per jaar. Dat hangt samen met de lange vlucht die ze achter de rug hebben: op zo’n verre reis kan er van alles gebeuren… Begin september zijn ze naar het zuiden van Afrika getrokken, hebben daar overwinterd, waarna ze weer helemaal terug zijn gevlogen. Naar precies dat ene nestje, daar op die deel of in de stal bij “Boerhoes” in Dalfsen. Als je de zwaluwen over het erf ziet scheren, kun je bijna niet geloven dat zo’n klein beestje dat allemaal voor elkaar krijgt.

Aangekomen beginnen gelijk ze met het herstellen van de nesten, en af en toe wordt er een geheel nieuw exemplaar aangelegd. Het nest is een halve cirkelvormige kom welke van boven open is. Het nest wordt gemetseld met vochtige aarde en speeksel en verstevigd met halmen en haar. De binnenkant wordt gevoerd met veren en haartjes. Het nest zit altijd op zo’n plek dat het niet van uit de lucht te zien is. Is het nest naar de zin, dan worden de eieren (4-8 stuks) gelegd en door het vrouwtje uitgebroed. Het mannetje blijft wel in de buurt. Het broeden duurt ruim 2 weken. Dan gaan beide ouders aan de slag om de jongen te verzorgen. Zodra het eerste stel jongen is grootgebracht en uitvliegt, worden weer eieren gelegd en zo verder. Een zwaluwstel heeft zo over het algemeen 2 a 3 nesten in het jaar. De boerenzwaluw leeft van muggen, motten, vliegen en kevertjes die hij al vliegend met zijn brede snavel uit de lucht vangt. Water drinken doet hij ook tijdens de vlucht door laag over het water te scheren en dan het water met zijn bek op te scheppen.

Zijn sierlijke snelle vlucht is bij ons gedurende de hele zomer te zien. Zijn lange vleugels en zijn slanke lijf maken hem zeer geschikt om in de lucht achter insecten aan te jagen. Als ware luchtkunstenaars scheren ze over het erf, door de lucht en in en uit de stallen. Begin september verzamelen de boerenzwaluwen zich alweer om in groepen weer naar Afrika te trekken. Dan is het weer rustig op het erf en in de stal en wachten we met smart op de volgende lente.